четвер, 17 травня 2012 р.

                                         Берлибаський банош


Берлибаський банош - Фестиваль засновано в 2005 році, проводиться в другу неділю травня в с. Костилівка Рахівського району. Основною темою фестивалю є дегустація бануша - традиційної страви гуцулів. Також можна скоштувати інші гуцульські страви. Метою проведення фестивалю є збільшення туристичної привабливості села, залучення нових інвестицій в розвиток туризму.
Фестиваль починається з урочистого привітання гостей фестивалю, виступів фольклорних колективів с. Костилівки та інших населених пунктів Рахівщини. Далі гості можуть подивитися як готується справжній гуцульський бануш та скоштувати його.
На фестивалі можна придбати традиційні гуцульські сувеніри.

                           











2337 людей взяло участь виготовленні домотканого рушника на фестивалі “Берлибаський банош”, який відбувсяу неділю, 13 травня, у селі Костилівка Рахівського району. Таким чином було встановлено рекорд на найбільшу кількість людей, які зіткали рушник.
«Ми видавали людям свідоцтва, що вони дійсно взяли участь у виготовленні рушника, і таким чином підрахували усіх, – прокоментувала Ольга Сметанюк, голова Костилівки.
Ткали доріжку на 100-річному верстаті, який зберігається у селі у центрі народної творчості. Почали виготовлення ще зранку, а закінчили близько 10-ї вечора перед самими феєрверками, які закривали фестиваль. Туристи охоче долучилися до ткання.
Кожен додавав по смужці (домотканий рушник виготовили із смужок, нарізаних із старого одягу). Двометровий виріб збережуть для музею фестивалю, який планують відкрити у Костилівці. За словами Ольги Сметанюк, за роки святкування у них назбиралося чимало подарунків, сувенірів та інших потенційних експонатів











На  фестивалі приготували банош з мінімальною кількістю дров
Найкращим спеціалістом з приготування баношу на цьогорічному сьомому фестивалі «Берлибаський банош», визнали Олега Панькулича.
Чоловік зварив давню страву гуцулів (з кукурудзяної крупи, звареної на сметані з додаванням бринзи), використавши мінімум дров.
У конкурсі брало участь шестеро чоловік. Оскільки 2012 рік оголошено міжнародним роком енергозаощадження, то умовою перемоги було приготування головної страви за найменшої кількості місцевих енергоресурсів (дров). «Ми роздали учасникам однакові купки дров і котли по 20 літрів, – розповіла Ольга Сметанюк, голова села Костилівка, – після приготування баношу у Олега залишилося найбільше зекономленої деревини».
Журі, яке цього року оцінювало якість приготованих страв та напоїв, що їх традиційно виставляли мешканці Костилівки, складалось з чиновників та митців. Зокрема, до нього увійшов композитор Олександр Злотник, який вже кілька днів головував у журі пісенного фестивалю «Веселка над Тисою».А також директор Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор, який також подарував Костилівці гігантську книгу побажань.


          "Банош - це наша перша гуцульська страва.Щодо назви страви костилівці мають різні версії: одні кажуть,що був газда Банош,і йому газдиня казала: їж Банош, їж, Банош.Звідси і назва.Інші стверджують, що колись на полонині скотарка варила кулешу,в яку дала тільки сметану. Її запитали,що вона таке зварила,у відповідь та сказала "Ба нуш -- немає біди,хороша страва". Це є національна страва гуцулів,яка готувалася ще тоді,коли не було що їсти,а лишилася тільки сметана,бо корови були у всіх,та трохи кукурудзяної муки..."

Банош як і бринзу споконвіку готують виключно чоловіки,бо вівчарство і все,що з ним зв"язано,- справа чоловіча.Справжній бануш готують на вогні,щоб димом пропах і вогню набрався.



        

Немає коментарів:

Дописати коментар