пʼятницю, 14 грудня 2018 р.



               Увага, на вас чекає нова книга!
Вашій увазі пропонуються нові книги, що надійшли до бібліотеки




      
Попович  Василь
             "Лісоруб": витоки і повноводдя. Історико - музикознавче есе.       Вст.ст. В. Габорця.- Ужгород: Карпати, 2018.-220с., іл.

     Самодіяльний народний ансамбль пісні і танцю "Лісоруб" із Великого Бичкова на гуцульській  Рахівщині Закарпатської області уже сімдесять років несе дзвінкоголосі пісні, запальні танці та чарівні мелодії рідного краю до шанувальників мистецтва як в Україні, так за кордоном.
   Про історію створення прославленого колективу лицарів народного мистецтва, його виступи, виконавців пісень і танців, репертуар, розповідає дане щедро ілюстроване давніми і сучасними світлинами видання.





 Приймич,  М.
       Церковний живопис Закарпаття, Станковий та монументальний живопис історичного Закарпаття до першої половини ХХ ст. Історико - мистецтвознавчі нариси.-Ужгород: Карпати, 2017.-248 с.,іл.

    Сьогодні можемо говорити, що мистецька школа Закарпаття сформувалася не тільки на основі народної культурної традиції, високоякісної європейської художньої освіти і модерних ідеалів основоположників, але значною мірою і завдяки існуванню попередніх місцевих живописних традицій, передусім церковного живопису. Професійне церковне малярство стало підвалиною розвитку образотворчого мистецтва, починаючи від другої половини  18 ст., а відтак забезпечило його подальший розквіт упродовж 19-20 ст.



  Казки одного села. Запис текстів та передмова П.В.Лінтура. Упорядк. Ю.Д. Туряниці. Худ. оформл. П.М. Приймича.- Ужгород: Карпати, 2007.-328 с., іл.
У селі Горінчеві, що на Закарпатті, від людей різного віку записано біля трьохсот текстів казок. Читач отримує збірку кращих, соціально гострих народних оповідей села, що має багату казкову традицію.
    Ця книга із грунтовною передмовою прославленого фольклориста Петра Лінтура вперше побачила світ у Видавництві "Карпати" 1979 року і відразу здобула прихильність широкого читача. Сьогодні вона знову затребувана й очікувана. Видання друге, перероблене.



 Сім крутих перевалів: Літературний альманах Закарпаття.- К.: Знання, 2017.- 302 с.
У збірнику "Сім крутих перевалів" відображено творче життя сучасної генерації членів Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України. Книжка вийшла в рамках відзначення 70 - річчя спілчанського осередку краю. У вступній статті подано інформаційний матеріал про шлях його становлення, вагомий внесок письменників Закарпаття у розвиток крайового і всеукраїнського літературного процесу. У хронологічній послідовності названі імена і твори, які достойно збагатили новітню українську літературу.
  У книзі також вміщено доробок представників наймолодшого літературного покоління, які вже яскраво заявили про себе на ниві сучасного письменства.
  У виданні використані фотографії з архіву Народного музею літератури Закарпаття, який діє при обласній письменницькій організації.



Гаврош, О.
    Останній опришок Микола Шугай / О. Гаврош.- Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2018.- 160 с.
У книжці зібрані документальні розповіді відомого журналіста і письменника Олександра Гавроша про одного з останніх українських опришків Миколу Шугая (1898-1921). Постать закарпатського розбійника досі є творчою інспірацією для наших сусідів - чехів та словаків. За кордоном про нього видають книжки, ставлять п`єси, знімають фільми.
В Україні про Миколу Шугая все ще знають мало. Досі документальної книжки про нього для широких читацьких кіл у нас не видавали.
Значна частина у нашому виданні приділена чеським першоджерелам, які вперше оприлюднюються українською.




Кешеля, Д.
  Терен зацвів: Оповідання. Повість / Дмитро Кешеля.- К.: ВЦ "Академія", 2018.- 160 с.
Земні коріння, цвіт і колючки терену, герої цієї книжки. Красиво і тяжко живуть. Караються любов`ю, радіють роботі і вдивляються в небеса.





Гамор Ф.Д.
      Еталон європейських лісових екосистем та природоохоронної справи. Про деякі історичні аспекти створення та розвитку Карпатського біосферного заповідника з нагоди його 50 - річчя.- Львів: Растр-7, 2018 р.-126 с.
Подається коротка історична довідка про створення урядами колишніх Австро - Угорщини та Чехословаччини, перших лісових резерватів у Карпатах, які стали родоначальниками окремих заповідних масивів, та передумови прийняття Урядом Української РСР Постанови про організацію Карпатського заповідника на наступні розширення його території.
Увазі читача пропонуються аналітичні матеріали щодо створення на базі Карпатського природного заповідника карпатського біосферного заповідника, нагородження останнього Радою Європи європейським дипломом, занесення букових пралісів Карпат до переліку об`єктів Всесвітньої спадщини та прийняття Президентом і Урядом України рішень про їхні збереження та сталий розвиток гірських населених пунктів у зоні розташування пралісів.
Видання розраховане на науковців, студентів та фахівців у галузі охорони навколишнього природнрго середовища та сталого розвитку, працівників установ природно - заповідного фонду, органів влади та місцевого самоврядування, широке коло громадськості й активістів з охорони природи.



Федір Гамор.
  Україна - Румунія: мости народної дипломатії. Нотатки з нагоди 20-річчя участі Союзу українців Румунії та Карпатського біосферного заповідника в процесі розвитку українсько-румунської транскордонної співпраці на Мараморощині. Збірник наукових, публіцистичних матеріалів.- Львів: Видавництво "Растр-7", 2018.-364 с.
У книзі розглядається двадцятирічний досвід участі Союзу українців Румунії та українського Карпатського біосферного заповідника у процесі розвитку українсько - румунської співпраці на Мараморощині. У контексті Договору про Асоціацію України із Європейським Союзом, який у числі перших підписали Україна та Румунія, подаються матеріали, спямовані на відновлення історичних, традиційних культурних та торговоекономічних відносин між українськими населеними пунктами в Україні та Румунії, по обидва боки річки Тиси в діловому - Валя Вишеулуй, відновленню руху історичних пасажирських потягів через місто Рахів до Румунії, Будапешта та Праги, створенню транскордонного українсько - румунського біосферного резервату у Марамороських горах тощо.
                                         

                                   Книги для дітей


Андрусяк,І.
    28 днів із життя Бурундука: повісті та оповідання / Іван Андрусяк. Художн. Ганна Осадко.-К.: Фонтан казок, 2017.-216 с
.                                   Ця повість одна із найуславленіших у сучасній українській літературі творів для молодших підлітків. 2013 року вона увійшла до престижного каталогу найкращих дитячих казок світу.
   Разом з нею у цій книжці ти прочитаєш про нові пригоди улюбленого героя. Він розгадуватиме таємницю моторошних кроків, які звучать уночі в його кімнаті("Креденс"), займатиметься ризиковими хімічними експериментами("Алхімік") і, нарешті, спробує пізнати спокуси "дорослого" життя й навчиться розрізняти, що в ньому справжнє, а що -обман.






Книги виконані у вигляді розмальовки і може використовуватися для виховання малачі дошкільного віку в дитсадках та родинному колі.










Немає коментарів:

Дописати коментар