четвер, 9 вересня 2021 р.

 

       8 вересня  - Міжнародний день грамотності

 


Він був оголошений ЮНЕСКО у 1966 році, і лише в останні 10 - 12 років набув справжнього розмаху. Проблемі грамотності почали приділяти більше уваги у середині минулого століття. ООН вважала грамотність і тривалість життя людини однаково важливими характеристиками життя народу. Починаючи з 1966 року Юнеско відзначало День грамотності, намагаючись саме в такий спосіб  привернути увагу суспільства до розповсюдження грамотності. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, датою урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі. Гадаю, що немає жодного сумніву в тому, що писемність має важливе значення для всіх людей на Землі. Саме грамотність допомагає засвоїти найважливіші життєві навички. Грамотність є основою для здобуття нових знань вмінь. Бути грамотним дуже важливо для будь-якої людини. У всі часи грамотність вважалася найпершою чеснотою. Адже грамотність у найширшому значенні – це не лише вміння читати, писати, правильно говорити, зрозуміло висловлювати свої думки, а й спосіб сприйняття світу.

 

З чого починається грамотність?

 Грамотність починається з уміння читати. Читати треба завжди і всюди. Якщо ви читаєте 11 сторінок на день, то ви підтримуєте ті вміння, які вже маєте. Щоб покращити свої вміння, потрібно читати більше цієї норми. Грамотність – це ще й вміння писати. Щоб писати добре, треба вчитися вільно записувати свої думки. Саме тому й кажуть, що головні вміння які відрізняють людину від тварини – це вміння читати і писати!

 Інтерес до читання знизився, діти читають переважно за шкільною програмою. Тому  бібліотеки і намагаються привернути увагу дітей до читання, вміння користуватися книжками та отримувати з них потрібні знання.

 До Міжнародного дня грамотності в бібліотеці проведено  інформаційну годину  "Грамотність - запорука успіху людини",  підготовлена книжкова викладка  "Знання нам відкриває стежку у майбутнє". Присутні дізналися багато цікавої і корисної інформації.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар