вівторок, 11 червня 2013 р.



26 травня в с.Костилівка на Рахівщині відбувся традиційний щорічний фестиваль Берлибаський бануш (банош).

Назва фестивалю походить від старої назви с.Костилівка – Берлибаш, а бануш – традиційна високогірна гуцульська страва.

 


Приготування баношу за легендою пов`язане з гуцулкою, яка не мала що приготувати стомленому чоловіку на вечерю, в горах де не було продуктів, гірський струмок був каламутний – не було води, й свіжого молока, а тільки сметана, тому банош (кашу) гуцулка приготувала на мелайній (кукурудзяній) муці яку мала, й сметані, що була від овець.

   Така оповідь має й велике реальне підгрунтя – оскільки століттями, традиційно, гуцули вівчарять, чи рубають ліс високо в горах. Доставка продуктів, навіть у теперішній час – проблематична. А бануш – готувати досить просто, на відкритому вогні, тим більше, що свіжу сметану вівчарі мають безпосередньо на полонині – альпійському пасовищі.

    Який секрет приховується в Гуцульському Берлибаському баноші? Що його смак відомий не тільки в Україні, а й за її межами, бо досить часто серед гостей фестивалю було чути іноземні мови.

Крім гірського багаття (полонинської ватри), це сметана, – свіжа, отримана з молока овець, що випасають на альпійських гірських луках – полонинах. Тільки натуральний добірний продукт без жодних домішок може надати баношу той характерний гіркуватий смак, та велику ситність. Добавку просив мало хто, незважаючи на те, що для гостей фестивалю було приготовано 200 літрів сметани, щоб ніхто не пішов з св`ята голодний.



    Процес приготування баношу – на відкритому вогні в казан, насипають сметану, яку періодично перемішують, в момент перед кипінням починають повільно насипати кукурдзяну муку, ретельно перемішуючи. Готовий банош має вигляд каші жовтуватого кольору, а зверху витупає масло, саме воно є показником свіжості та готовності баношу.

    Смакує банош саме горячим – тільки но з казана, під яфинівку (гуц. яферньинку) міцну домашню горілку настояну на яфинах (лат.Vaccinium myrtillus — укр.чорницях), для профілактики та просто хорошого настрою.












 

Немає коментарів:

Дописати коментар