вівторок, 9 липня 2013 р.


Костилівка – мальовниче село Рахівщини

 
Костилівка – гірське село Рахівщини, яке обдароване неповторною красою природи,збагачене давніми легендами та історіями,оспіване піснями, описане найкрасивішими словами. Лежить воно, між високими вершинами гір таких як, Лисина,Бутин,Щевірчик,Латундур, Прелуки, Магура, Менчіл та Шоймул. Їхні схили вкриті зеленими лісами, які є не тільки справжньою окрасою для нашого села, але і чудовим затишком та місцями відпочинку. Через село вється неначе синя змійка річка Тиса, яка намагається втекти від високих гір,до синього моря, до безкінечних водних просторів.

Біля центру села в її синє русло впадає гірський Форельєвий потік,який є найбільшим гірським потоком на території Костилівки, що бере свій початок високо в горах.
 
 
Розміщене село на території гірської Рахівщини, в 9 км. від районного центра, та в 210 км. від обласного центра. Свій початок бере біля Карпатського біосферного заповідника і простягається на 11 км. До урочища Ліщинка. До Костилівської селищної ради входять такі присілки : Вишній Вільховатий, Нижній Вільховатий, Клифа, Ожиноватий  а також Сурупи, Тарниця, Лонтроса, Потік, Лопатин та Заоблаз. Його найближчими сусідами є с. Ділове та м. Рахів. Через відріг Свидовецького масиву воно межує з Косівською Поляною, через відріг Мараморського масиву – з Відричкою та Богданом. На території села знаходяться дві відомі скелі – Скеля Кохання і Скеля Пам'яті.

Костилівка- найпрекрасніше село Рахівщини,яке останніми роками стає відоме в багатьох країнах Європи.

Природа костилівських гір є неповторною кожної пори року. Мало того, з таких вершин гір, як Латундура та Шоймула відкривають далекі краєвиди на карпатські вершини та хребти, які видніються в далині. Під вершиною Латундура поширена найбільша за своєю площею полонина Берлибашка. На її схилах бере свій початок один з витоків Великого Форельового потоку.

Село Костилівку оточують найбільші вершини гір такі як:

-         Латундур – 1736 м.

-         Берлибашка – 1443 м.

-         Щевірчик – 1466 м.

-         Бутин – 1180 м.

-         Лисина – 1409 м.

-         Шоймул – 1228 м.

-         Менчіл – 1385 м.

-         Магура – 1498 м.

-         Прелуки -1450 м.

Найбільшими полонинами є :

-         Берлибашка

-         Магура

-         Менчіл

-         Чертижоя

-         Шоймул

Найбільшими гірськими потоками є :

-         Великий Форельєвий потік

-         Малий Форельєвий потік

-         Лонтроса

-         Тарничин.
 

Наше село славиться різноманітними лісами, які є справжньою окрасою наших гір. Ліс – це не тільки наша окраса, але і невід’ємна частина природи та біосистеми,зеленим домом для багатьох тварин, пташок та інших мікроорганізмів, які знайшли свій затишок. Тільки в лісі ви можете побачити справжню красу природи, та почути прекрасний спів пташок, що зливається з шелестом листя на деревах. В лісі завжди можна чудово відпочити.


На території костилівських гір зростають такі види дерев : смерека, ялиця, бук, граб,вільха, дуб, береза, явір, ясень та інші. Але найбільші площі серед вищеназваних дерев займають тільки смерека та бук.
 
 

Наше село – це невеличкий райський куточок, в якому є затишок, чудовий спів пташок, дзвінкий шум гірських потоків та зворів, чисте повітря. Це все, що нам потрібно і все, що ми маємо.



Тому бережімо найціннішу красу природи наших костилівських гір, любім її, і гордімося нею.
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар