понеділок, 5 грудня 2016 р.

                             Нові книги!
Вашій увазі пропонуються нові книги, що надійшли до бібліотеки




       Ясіня -  жива легенда Карпат. Книга – фотоальбом. Видання друге, доповнене – «Видавнича студія «ZORIANa», Видавництво «Коло» 2016.- 168 с.: іл..


Пропоноване видання висвітлює минуле та сьогодення одного з найбільших карпатських селищ, колишньої столиці Гуцульської республіки – Ясіня. Читач відкриває для себе славні сторінки історії легендарного краю поруч з Говерлою та Піп – Іваном, стежками яких мандрували опришки; пізнає відродженні традиції гуцулів; насолодиться унікальними фоторепортажами про свято Різдва Христового, Водохреща та Великодня; фестивалі «Довбушева юшка» та «Велика гуцульська коляда», побачить унікальні фото переможців конкурсів вівчарів, колядників, косарів, вусачів, бородачів; побуває на полонині та гуцульському весіллі. Книга є цінним внеском в краєзнавчу спадщину Закарпаття та України.


Аделя Григорук, Олександр Масляник
     Юрій Павлович: Сповідь душі – Львів: Ліга – Прес, 2014 – 96 с.

Мистецький альбом містить усі знакові роботи з багатого ужинку видатного майстра – різьбаря Юрія Павловича. Талановитий продовжувач славних традицій високого мистецтва Шкрібляків – Корпанюків зумів витворити власну школу дереворізьб, в надійному фундаменті якої – візії сучасності й минулого, екзистенція, етнофілософія, етнографія, міфологія, фольклор та старовіччина.


Беркела Іван
   Фіглі з бербиниці:Гуморески, словничок говірки закарпатських гуцулів. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2015.

Герої гумористичних друзів Івана Беркели – аборигени Карпат, сучасні гуцули, або їх близькі і далекі сусіди, які приїхали в незвіданий край з власними амбіціями і замірами. Що з цього стається, як перевиховують гори і чому на них неможливо дивитися звисока, де черпають гуцули свій невиправний оптимізм і хто формує їх дивовижний характер – на ці та безліч інших серйозних і не дуже запитань читач з перших сторінок «Фіглів з бербиниці» отримає веселу, дотепну, не без долі лукавства відповідь.
У книзі також вміщено словничок говірки закарпатських гуцулів.
Для широкого читацького загалу.

      Проект Україна. Австрійська Галичина/ упоряд. та передм. М.Р. Литвина; худож.- оформлювач О.А. Гугалова. - Харків: ЛА "Час читати", 2016.- 410 с.

Ця книга — діалог істориків, географів, літературознавців, письменників і публіцистів про час і простір підавстрійської Галичини від кінця ХVIII ст. до Першої світової війни, розпаду Ду­найської монархії. Насамперед показано історичну спадщину «довгого» ХІХ ст. У цей час у складі Австро-Угорської монархії Галичина стала нафтовим Клондайком та Ельдоpадо — одним із світових центpів видобутку «чорного золота». В кінці ХІХ — на початку ХХ ст. до неї була пpикута увага багатьох політиків і міжнаpoдних компаній: на певний час кpай став об’єктом конкуренції між пpедставниками великого капіталу. У столиці Галичини з’явилася перша на українських землях газета, запущено дирижабль, залізничний потяг і трамвай, на базі дрогобицької нафти винайдено гасову лампу. Там з’явилися перші українські партії, наукові товариства, студентські об’єднання, кооперативні структури, парамілітарні і скаутські організації, бальнеологічні курорти, футбольні та хокейні команди. Карпатський край кінця ХІХ  — початку ХХ ст. став П’ємон­том не лише для українців, але й поляків, які здобули неоцінений управлінський досвід у Галицькому сеймі і Віденському парламенті; батьківщиною для галицьких євреїв, які теж бажали політичних свобод, національно-державного усамостійнення. Така подорож в австрійську/підавстрійську Галичину дозволить краще зрозуміти трагедію і велич історії не лише цього краю з кінця XVIII ст. до Першої світової війни, але й всієї України. України, яка завжди прагнула єднання, миру, господарського і культурно-освітнього поступу.


Поченцов, Георгій
  Сучасні інформаційні ігри. –Вид. 2 –ге, доповнене. – К.: Вид.дім «Києво – Могилянська академія», 2016. – 504 с.

Сьогодні, коли кожна людина, а особливо – телеглядач, стикається з проявами інформаційної війни, конче необхідно навчитися відрізняти правду від брехні, а ще як уберегти себе від чужих інформаційних впливів в умовах інформаційного конфлікту.
У книжці "Сучасні інформаційні війни" Георгія Почепцова, відомого фахівця в галузі інформаційної війни, системно викладено історію виникнення і розвитку методології інформаційних воєн та розкрито різницю між американською, британською і російською моделями. Вперше вводиться поняття смислової війни, розглядається її роль в сучасному світі.
Книжка стане у пригоді для студентів, аспірантів, а також професіоналів, котрі спеціалізуються на сферах інформаційної політики та інформаційної війни.


Немає коментарів:

Дописати коментар