четвер, 25 березня 2021 р.

           Завітай у світ книжковий - дивовижний і казковий



"Казка - животворче джерело дитячого мислення. Багаторічний досвід переконує, що інтелектуальні, моральні та естетичні почуття, які народжуються в душі дитини під враженням казкових образів, стимулюють потік думки, що пробуджує до активної діяльності мозок, зв`язує повнокровними нитками живі острівці мислення. Під впливом почуттів дитина мислить словами. В казкових образах  - перший крок від яскравого, живого, конкретного до абстрактного. Завдяки казці дитина пізнає світ не тільки розумом, а й серцем".

                                                                                          В.Сухомлинський

Казка є невід`ємним елементом у вихованні дітей. Вона доступною мовою вчить дітей життя. Діти беруть з них багато корисних для себе знань: перші уявлення про час та простір, про зв`язки людини з природою, з предметним світом. Казки дозволяють дитині вперше відчути хоробрість і стійкість, побачити добро і зло.

У дошкільному віці у дітей бурхливо розвивається уява, що яскраво виявляє себе у грі і при сприйнятті художніх творів. Особливо дітям дошкільного віку подобаються казки. Казка займає настільки важливе місце в житті людини, що деякі дослідники називають дошкільний вік "віком казок".



Художнє сприйняття є активним для дітей дошкільного процесом, який пробуджує їх моральні якості, і насамперед людяність.

Оригінальними є казки славетної Лесі Українки. Знаючи про виховний та навчальний потенціал казки, Леся Українка створила казки для дітей. Самобутньою рисою її казок є те, що письменниця вдало переплітає в канві казки реальність і вимисел, фантазію.

У доробку великої письменниці є твори написані для найменших - дітей. Серед цих творів важливе місце посідають казки. Для дітей Леся Українка написала також кілька прозових творів. Вона зверталася до улюбленого дітьми жанру казки і в "Дзвінку" вмістила казки "Метелик" і "Біда навчить".

До жанру літературної казки можна віднести і "Давню казку", "Осіння казка".

Творчість Лесі Українки, прийнята світлими почуттями, будить у дітей думку, сприяє розвиткові кращих почуттів і розвиває їх естетичні смаки. Вона не втратила свого значення і в наші дні. Вона заслуговує на те, щоб бути надбанням українських дітей. Твори поетеси, написані для дітей, стали улюбленим читанням української дітвори і відіграють важливу роль у вихованні підростаючих поколінь.






Немає коментарів:

Дописати коментар