пʼятниця, 26 березня 2021 р.

                             Марійка Підгірянка - дітям



Зійдуть мої пісеньки, як рута, 

Розцвітуться як ряст навесні. 

І хоч буду довго вже забута 

Та мені цвістимуть мої пісні.

                                                                    М.Підгірянка

Марійчині співаночки цвітуть і сьогодні. Діти з задоволенням читають її поетичні твори. З нагоди 140 - річчя від дня народження поетеси у бібліотеці створено тематичну поличку "Казковий світ  Марійки Підгірянки".



Марійка Підгірянка - псевдонім Марії Омелянівни Ленерт - Домбровської, української поетеси.

Почала писати Марія ще в юності. Тоді й обрала собі літературний псевдонім Марійка Підгірянка, в знак любові та пошани до рідного прикарпатського краю. Більшість творів поетеса написала для дітей та про дітей. Основні мотиви її вірші - оспівування краси рідного краю, природи Карпат.

Понад сорок років пропрацювала Марія Омелянівна на ниві народної освіти, несла людям світло й добро. Щирі, мелодійні вірші допомагали школярам запам`ятати букви, засвоїти арифметичні дії, пояснювали різноманітні явища природи. Вона віддала усі свої сили, творчість, доброту. Вона була не просто вчителькою, а й старшим товаришем. Тому в неї про школу, школяриків так багато віршів.

Бджілоньки - на квіти,

Дітоньки  - до школи,

Там збирають мудрість, 

Як мед в полі бджоли.

Учні любили свою вчительку за лагідне, уважне й доброзичливе ставлення до них, за цікаве навчання, за те, що розповідала їм народні казки, захоплюючі легенди з історії рідного краю. Влаштовувала цікаві ігри на перервах, розучувала з дітьми українські народні пісні, колядки, щедрівки. 

Марійка Підгірянка справді народна, щира, ніжна, талановита поетеса.

Співаночки, загадки, вірші та п`єси допомагають маленьким користувачам пізнавати світ через красу рідного краю вони ще раз доторкнулись до скарбів рідного слова, до золотих співаночок Марійки Підгірянки. Сподіваємось, що дитячих серцях буде жити добро, на яке так багаті твори письменниці.

 





Немає коментарів:

Дописати коментар