понеділок, 11 квітня 2022 р.

 

                Мудрий лицар дитячої літератури

    до 85 - річчя від дня народження Володимира Рутківського.





Володимир Григорович Рутківський народився 18 квітня 1937 року в селі Хрестителеве на Черкащині в родині вчителів. Його дитинство припало на воєнне лихоліття. 



Середню освіту здобував у Богодухівській, а згодом – Великобурімській середній школі Чорнобаївського району. Уже тоді Рутківський виявив здібності до історичного пошуку, котрі досі спонукають його не просто писати цікаві історичні твори для дітей, а й відкривати до нього ще не описані, інколи навіть не досліджені періоди вітчизняної історії. Становленню його інтересу до українських старожитностей сприяло те, що члени шкільного гуртка, старостою якого свого часу був Володимир, відшукали в рідному селі залишки найдавнішого тоді поселення в Україні.

Вищу освіту Рутківський здобував спочатку в Одеському інституті харчової холодильної промисловості, потім в Одеському політехнічному інституті (1955-1959). 1960-1966 – працював апаратником на Одеському суперфосфатному заводі.

Проте зрозумів, що справжнє його покликання – література, тож згодом закінчив Вищі літературні курси в Москві (у 1975 році).

У 1967-1968 – працював новинарем - кореспондентом одеських газет «Январец» та «Трибуна студента».

1968-1973 – був редактором Одеського обласного радіо.

З 1978 до 1979 був штатним сценаристом Одеської кіностудії.

1981-1984 – був інженером Одеського заводу «Мікрон».

1991-2001 – був завідувачем відділом одеської обласної газети «Одеські вісті».

Друкується з 1959 року, творчий стаж письменника – понад півстоліття. Мешкає в Одесі, пише романи для дітей та юнацтва, серед яких – «Бухтик з тихого затону», «Гості на мітлі», «Щирик зі Змієвої гори», «Канікули у Воронівці», «Сині Води», «Сторожова застава», «Двобій з тінню», «Потерчата», трилогія «Джури» (книга перша – «Джури козака Швайки», книга друга – «Джури характерники», книга третя – «Джури і підводний човен» та № 4 «Джури і Кудлатик») та ін.

Роман «Джури-характерники» став переможцем книжкового рейтингу від «Літакценту», роман «Джури козака Швайки» названо «Книжкою року – 2009».

Володимир Рутківський – лауреат премій імені Миколи Трублаїні, імені Лесі Українки, Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого.

У 2012 році письменник став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка за історичну трилогію для дітей «Джури». Книжку «Джури козака Швайки» написано на українському історичному матеріалі, який з художнього погляду відтворено гарно і яскраво.

 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар