пʼятницю, 8 квітня 2022 р.

 

Приємна новина – нові книги у бібліотеці!

                                    Шановні користувачі!

 Пропонуємо Вам ознайомитись з новими надходженнями книг до  бібліотеки.




Музика Срібної Землі. Вокальні і хорові твори. Том.2/ Упорядн., передмова - Віктор Теличко. - Ужгород: Карпати, 2021.

Багатотомна  нотна антологія "Музика Срібної Землі" вперше в історії Закарпаття презентує музикантам України та зарубіжжя кращі твори композиторів двох століть - К. Матезонського, Й.Бокшая, Е. Талапковича, З. Лендєла, Д.Задора, М. Кречка, М. Попенка, І. Мартона, Е. Кобулея, В. Гайдука, В. Волонтира, В. Теличка, В. Янцо, Р. Меденці.

У другому томі представлені кращі вокальні та хорові твори Д. Задора, І. Мартона, Е. Кобулей, В. Гайдука, В.Волонтира, В. Теличка, Р.Меденці.




Художники Закарпаття. До 75 - річчя Закарпатської організації Національної спілки художників України. Ідея, упорядк., вст. слово Кузьма Б.; вст.ст. Приходько О., Рижова Г. - Ужгород: Карпати, 2021.


Альбом представляє широкому загалу шанувальників образотворчого мистецтва творчий доробок усіх тих художників Закарпаття, які упродовж 75 літ народжували, утверджували і гідно представляли Україні і світові нетлінні традиції, глибинні джерела духовних скарбниць Срібної Землі, об'єднані життєстверджуючим прагненням бути гідними представниками талановитого народу.



Ільницький В.І.

   Публіцистика українського фронтиру : аналітичні статті, нариси, інтерв'ю, репортажі / Василь Ільницький. - Ужгород, 2021.

Публіцистичну збірку заслуженого журналіста України Василя Ільницького складають аналітичні статті, нариси, інтерв'ю та репортажі громадсько - політичної, транскордонної, історико - краєзнавчої, духовної та культурно - мистецької тематики, написані ним для всеукраїнського часопису "День" та закарпатського тижневика "Срібна земля ФЕСТ" упродовж 2005-2020 років, і є своєрідним суспільним зрізом багатогранного життя громади Закарпаття у 21 ст.






Фатула Ю.М.

  "Я ще гадав газдувати, але мушу воювати..." Бойовий шлях 66-го Унгварського піхотного полку австро - угорської армії. 1914 - 1918/ Юрій Фатула, Ужгород, 2021.

Військово - історичне дослідження, в якому на основі маловідомих архівних і бібліографічних матеріалів описаний бойовий шлях у Першій світовій війні 66-го Унгварського піхотного полку австро - угорської армії, до якого мобілізовували солдатів різних національностей з території нинішніх Словаччини, Угорщини та Закарпатської області України.



Густі В.П.

  Вибране: поезія, драматургія, мініатюри, вірші для дітей, гумор і сатира / Василь Густі, Ужгород, 2019.

До творчого доробку "Вибране" увійшли ліричні, драматичні твори, поетичні мініатюри, гумор та сатира, які увійшли до його збірок, виданих з 1977 по 2019 рр. Із періодичних видань у "Вибраному"  вміщені тільки вірші для дітей.






Дочинець М.

Сонце на крисані/ Мирослав Дочинець. - Мукачево: Карпатська вежа, 2021.

Риси нашого національного обличчя, нашої ментальності, колективного інтелекту найкраще просвічують через народні приповідки, приказки, прислівя. Особливо виразний, різьблений профіль у тих, що зародилися, стали на крило в Карпатах, у Прикарпатті, згодом названого - Закарпаттям.

Скільки в цих приповідках розважливості, кмітливості, гострої збитоносності й іскрометного гумору, що зблискує, як діамант із попелу! А скільки в них музики - світлої, чистої, простої! Музики в словах, у смислах, образах.

Письменник, лаурет Національної премії ім. Т.Шевченка Мирослав Дочинець любовно збирав їх ціле життя. Скарби мудрості Срібної землі склали цю збірку.



Козак І.Ю.

 Передзвін: Драматичні твори. - Ужгород: Видавництво "КП "Ужгородська міська друкарня", 2021.

У колі сучасних письменників Закарпаття голос Івана Козака звучить неповторно. Він автор багатьох різножанрових творів, у тому числі п'єс.

До книги "Передзвін" увійшли драматичні твори автора. Героїв не довелося вигадувати, вони жили, а частина з них і досі живе на Турянщині.






Зоря Шевченка над Карпатами. Збірник, поезія Упоряд. В.П. Густі та О.С. Ігнатович.- Ужгород, 2021.

Збірник ініційований учасниками Міжнародних літературних фестивалів "Карпатська ватра", що відбулися на Закарпатті (2008 - 2018 рр.), склали твори українських поетів Карпатського регіону попередніх поколінь і тих, які тепер живуть у Закарпатській, Івано-Франкфівській, Львівській, Чернівецькій областях України, у прикордонних регіонах Словаччини, Польщі, Угорщини, Румунії. На цій землі слово Шевченка прийшло тяжкими дорогами, щоб прирости у душах людей вірою, надією, любов'ю до України. Воно надавало снаги у боротьбі за національне визволення українського національного духу у думці, слові й ділі грядущих поколінь.


Лідія Повх

Вірші про школу., Ужгород, 2021.


Знана українська поетка Лідія Повх, яка пише про дітей і для дітей, цьогоріч іде до них з новою збіркою, яка вкотре засвідчує незрадливу письменницьку манеру: писати цікаво, з гумором, пізнавально, захоплююче. У цій книзі веселі шкільні історії переплітаються з цікавими спостереженнями за природою та людськими стосунками і характерами.





Малик, Галина

Мандри і подвиги. Вибране.- К.: Знання, 2021.

У виданні представлено творчий доробок у різних жанрах ( проза, поезія, драматургія, переклади) для всіх вікових категорій читачів - і для тих, хто шукає чарівних пригод; і тих, хто замислюється над найболючішими проблемами сучасності.


Немає коментарів:

Дописати коментар